Restaurant Den Hoed
Kloosterstraat 3
B9960 - Assenede
Tel: +32 (0)9 344 57 03
Fax: +32 (0)9 344 57 03
E-mail: info[at]denhoed.be

Toerisme in Assenede en omstreken

Omdat Assenede onderandere bekend staat om zijn mooi en uitgestrekt kreken- en poldergebied, is het natuurlijk de plaats bij uitstek voor een lange wandel- en/of fietstocht om een goeie eetlust op te wekken. Graag bieden wij u enkele wandel- en fietsroutes en bezienswaardigheden in Assenede aan die zeker het proberen waard zijn.

Wandel- en fietsroutes
Posthoorn (Assenede)
De Posthoornroute (14 of 8 km) start op de Hollekensdijk te Assende.We kunnen er genieten van de landelijke rust. Daar zorgen kreken, zoals de Grote Geul en Rode Geul, te midden van de weidse polders voor. De strijd die men destijds voerde tegen de overstromingen blijkt nu nog duidelijk uit de aanwezigheid van hoge dijken.We ontdekken tijdens de wandeling een wijde variatie aan fauna en flora, prachtige vergezichten, kreken en vruchtbare klei-akkers. De polderdorpjes Boekhoute en Assenede zijn zeker een bezoek waard. De wandeling is bewegwijzerd met groene zeshoeken op houten palen.

Isabellapolder (Boekhoute)
De Isabellapolderroute (10 km) neemt ons meedoorheen de open ruimte van het Krekengebied, ver van alle drukte en waar de landbouw nog een duidelijke stempel zet.We starten nabij de dorpskom van Boekhoute. Het landschap illustreert de sporen van een zee die hier vaak terugsloeg: de dijken en kreken.Namen van dijken, zoals de Graafjansdijk, Landsdijk, Noorddijk en polders, zoals de Isabellapolder verwijzen allen naar de ontstaansperiode van het landschap dat op de zee gewonnen werd. Ook verschillende dorps- en plaatsnamen verwijzen naar de historische achtergrond van het gebied. De wandeling is bewegwijzerd met groene zeshoeken op houten palen.

Rode Geulroute (Assenede)
De fietsroute (38 km) start in de poldergemeente Assenede, dichtbij de Nederlandse grens. We maken kennis met de dijken, natuur en geulen, herinneringen aan de strijd tegen de zee. Deze tocht door het Asseneedse krekengebied leidt ons langs landelijke wegen van Bassevelde naar het oude vissersdorpje Boekhoute.


Indien u nog suggesties mocht hebben voor wandel- en/of fietsroute dan kan u dit altijd laten weten op het volgende adres: info@denhoed.be

ga naar begin van de pagina
Bezienswaardigheden in Assenede
De Dijkwerker
Het beeld herinnert aan de noeste arbeid tijdens de bedijkingswerken van 1494. Toen werd een 25 km lange ringdijk tussen Boekhoute en Terneuzen aangelegd. Het beeld kwam er op initiatief van heemkring "De Twee Ambachten" en werd op 17 april 1999 plechtig onthuld. Het beeld op de hoek van de Hollekenstraat en de Dijkstraat is een kunstwerk van Kaprijkenaar Antoine Bral.
Beeld "Floris ende Blancefloer"
Het bronzen beeld voor de gemeentelijke bibliotheek in de Sportstraat stelt twee abstracte figuren voor, gescheiden door afkomst, maar verbonden door hun liefde. Dit werk van kunstenaar Paul Van Gysegem wil de herinnering levendig houden aan Diederik van Assenede, die hier woonde en werkte in de 13de eeuw. Zijn belangrijkste werk "Floris ende Blancefloer" is in dichtvorm geschreven en verhaalt een verboden liefde tussen twee jonge mensen uit verschillende culturen en religie.
Schandpaal
Deze arduinen schandpaal symboliseerde de heerlijke rechten van de familie Dellafaille, heren van het Ambacht Assenede in de 17de en 18de eeuw. Tijdens de Franse periode (einde 18de eeuw) werd dit strafwerktuig weggehaald en in 1980 werd de 'pillorijn' in ere hersteld. In juli 2001 kreeg de schandpaal een definitieve bekroning: een schildhoudende leeuw met het wapenschild van de heren van Assenede.
ga naar begin van de pagina
H. Petrus en H. Martinuskerk
Onderste geleding van de toren, de kruisbeuk en het middendeel van het koor zijn de oudste delen van de kerk. Ze zijn in Romaanse stijl met Doornikse hardsteen opgetrokken en dateren uit de 12de eeuw. Het kerkgebouw kende verschillende aanpassingen en verbouwingen in de voorbije eeuwen. Bij de bevrijdingsgevechten in september 1944 brandde de kerk volledig uit, waardoor tal van kunstschatten verloren gingen. In 1948 startte de heropbouw volgens plannen van architect A.R. Janssens uit Gent.
Kerkpui
In 1561 werd boven het kerkportaal aan de westzijde een kerkpui in gebruik genomen. Deze verdween voorgoed in 1864 toen grote verbouwingen aan de kerk plaatsvonden. Naar aanleiding van de viering van 1275 jaar Assenede in 1999 werd aan de zuidzijde van de kerk een nieuwe kerkpui opgericht op initiatief van heemkring "De Twee Ambachten".
Pastorij
Deze pastoorswoning op de Markt werd in 1872 gebouwd naar de plannen van de Gentse architect Edmond De Perre-Montigny. Het is een neoromaans, bakstenen gebouw van twee bouwlagen en vijf traveeŽn met tentdak. De voorgevel wordt geflankeerd door een lichtuitspringend middenrisaliet, dat door een arduinen puntgevel met kruisbloem wordt bekroond.
Sint-Annakapel
Dit laatclassicistisch heiligdom werd in 1773 opgetrokken op de Gravejansdijk, ter hoogte van de splitsing van de Kapelledreef met de Prins Boudewijnlaan. In de nis van het bakstenen gebouw staat een beeld van Sint-Anna-ten-DrieŽn.
Dorpspomp
In 1819 werd op de ĎVerkensmarktí een arduinen pomp opgericht op een aloude waterput. Assenede telde in die tijd meerdere kleinere parochiepompen, waar de inwoners zich van drinkwater konden voorzien. Na de Tweede Wereldoorlog werd het pronkstuk op het Diederikplein grotendeels vernieuwd, maar raakte stilaan in onbruik.
Gemeentehuis
Het gemeentehuis is gebouwd in 1771, naar de plannen van de Gentse architect Simoens. De imposante voorgevel op het marktplein vertoont een laat-classicistische stijl. In het fronton prijkt het wapenschild van het Ambacht Assenede. De nis wordt versierd door een niet-geblinddoekte Vrouwe Justitia, een kunstwerk van Gentenaar Oscar Sinia. Het gemeentehuis is sinds 1942 als monument geklasseerd.

Deze bezienswaardigheden werden overgenomen van de site van de gemeente Assenede (waarvoor dank aan het gemeentebestuur van Assenede). U kan altijd de website van de gemeente Assenede bezoeken via www.assenede.be.
ga naar begin van de pagina
Openingsuren:
maandag: van 11u45 tot 15u
dinsdag: gesloten
woensdag tot zaterdag: van 11u45 tot 15u en van 17h tot 21u30
zondag: doorlopend geopend